Patient_Udtalelser_SjettePatient_Udtalelser_FørstePatient_Udtalelser_AndenPatient_Udtalelser_TrediePatient_Udtalelser_FjerdePatient_Udtalelser_Femte
 0 kommentarer 

Leverkræft screeeningsundersøgelse hver 6. måned

Cirrose HCC

Patienter med skrumpelever på baggrund af kronisk viral leverbetændelse HBV eller HCV har en øget risiko for udvikle leverkræft (hepatocellulært carcinom, HCC).

Kræft som opdages i tide kan behandles mere effektivt og med et godt resultat. Og det er baggrunden for at HBV og HCV patienter med skrumpelever regelmæssigt skal kontrolleres (screenes) med ultralydsundersøgelse af leveren for at man således kan diagnosticere leverkræft (HCC) på et tidligt tidspunkt så at man har mulighed for at tilbyde en hurtigindsættende, effektiv og skånsom behandling, hvilket giver en bedre helbredelsesprognose. Inden for andre kræftformer har man ud fra samme helhedstænkning iværksat tilsvarende regelmæssige kontrol (screenings) programmer, eksempelvis i forbindelse med brystkræft og livmoderhalskræft.

Figuren nedenfor viser hvorledes patienter med kronisk aktiv HCV (eller HBV) kan udvikle skrumpelever med risiko for leverkræft som yderligere komplikation. Derfor er regelmæssig ultralydskontrol af patienter med skrumpelever så vigtig for at kunne diagnosticere tilstanden på et tidligt tidspunkt. 

 Leverkræft screeeningsundersøgelse hver 6. måned

Leverkræft (HCC) hos HBV og HCV patienter er i starten af forløbet ofte vel-lokaliseret og afgrænet til et specifikt område i leveren, som gør det muligt med forskellige kirurgiske teknikker at fjerne leverkræftknuden effektivt og relativt skånsomt. Er der derimod gået for lang tid inden man opdager leverkræften, da kan knuden have vokset sig større og/eller spredt sig, og det kan da behandlingen være vanskelig. 

På den baggrund er det meget vigtigt at diagnosticere leverkræften så tidligt som muligt.Så vidt har man valgt at anbefale ultralydskontrol (screeening) af HBV og HCV patienter med skrumpelever én gang om året, men inden for de seneste år er der blandt amerikanske og europæiske levermedicinske selskaber opnået enighed (koncensus) om at HBV og HCV patienter med skrumpelever bør kontrolleres med ultralydsundersøgelse hver 6. måned og ikke udskyde kontrollen til hver 12. måned, netop fordi at flere patienter vil kunne tilbydes en mere efffektiv og skånsom behandling ved tidlig diagnostik af leverkræft inden for 6 måneders interval fremfor inden for 12 måneders interval. I Danmark har man dog uanfægtet af de internationale anbefalinger valgt at fastholde den 12 måneders kontrolstrategi - se Links: Behandling af hepatitis B virus (HBV) og hepatitis C virus (HCV) infektion. Nationale guidelines i Danmark.

I Regionerne Midt  og Syddanmark har man med anvendelse kvalitetssikringsdatabasen InfCare Hepatittis mulighed for nøje at overvåge at HBV og HCV patienterne med skrumpelever bliver henvist til regelmæssig ultralydskontrol (screening) - se Temaer: InfCare Hepatitis sikrer kvalitet for hepatitis patienter.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på at udvikling af leverkræft (HCC) hos HCV patienter udelukkende forekommer hos patienter, som allerede har udviklet skrumpelever og på den baggrund skal HCV patienter uden tegn på skrumpelever ikke kontrolleres med ultralydsundersøgelse. Det følger heraf at alle patienter med aktiv kronisk HCV (og(eller HBV) infektion skal kontrolleres for at sikre at der ikke er udviklet skrumplever i forløbet af infektionen - for i så tilfælde skal patienten indgå i et regelmæssigt ultralydskontrol (screening) for leverkræft. Således er opdateret og regelmæssig undersøgelse af HBV og HCV patienter med leverbiopsi og/eller leverfibroseskanning en særdeles vigtigt parameter i den samlede kontrol strategi.

Peter Leutscher

Skriv en kommentarHepatitis B og C Spørgsmål og lægernes svar

Hepatitis B og C Spørgsmål og lægernes svarNy 2013 udgave er på vej!
Mange smittede er allerede i behandling, og flere vil få tilbuddet de kommende år. Vi har derfor skønnet, at der blandt patienter og ikke mindst deres pårørende er et behov for en let tilgængelig oversigt med de nyeste oplysninger om sygdommene, deres smitteveje, fore...
Læs mere >>

Kronisk hepatitis B og C- kan behandles/helbredes

Kronisk hepatitis B og C- kan behandles/helbredesNy 2013 udgave på vej!
Kronisk hepatitis B og C er langsomt snigende sygdomme der sjældent giver symptomer før der er udviklet cirrose. Mange er derfor ikke klar over de har en af disse sygdomme. Begge sygdomme har hos en del af de smittede en alvorlig prognose med risiko for udvikling af cirr...
Læs mere >>

Kontakt os: