Patient_Udtalelser_SjettePatient_Udtalelser_FemtePatient_Udtalelser_FjerdePatient_Udtalelser_TrediePatient_Udtalelser_AndenPatient_Udtalelser_Første
 0 kommentarer 

Undersøgelse af leveren for arvæv (fibrose)

Lever_Formindsket_Ekstra

På Regionshospital Silkeborg er der iværksat et studie der har til formål at undersøge forskellige teknikker, der aktuelt anvendes i klinikken til at bedømme forekomst og omfang af arvæv (fibrose) hos patienter med kronisk hepatitis.

I mange år har udtagelse af en levervævsprøve, en såkaldt lever biopsi, udgjort den eneste forhåndværende teknik til evaluering af leverens tilstand hos patienter med kronisk hepatitis. Undersøgelse er desværre ofte forbundet med smerte, ligesom der en del, forholdsvis resourcekrævende planlægning forud indgrebet, herunder tidsbestilling, blodprøver og mulig indlæggelse.

Efterhånden er lever biopsien mere og mere blevet afløst at nyere og lang mere patient venlig teknik, nemlig fibroskanningen, som er en form for udtralydsundersøgelse, hvor leverens stivhedsgrad måles med anvendelse af udsendte lydbølger fra skanningshoved. Undersøgelsen er relativ kortvarig, blot 5 – 10 minutter, og patienten kan medgives svar på undersøgelsen med det samme.

Som det sidste skud på stammen indenfor udvikling af ny teknik til undersøgelse af leveren er ARFI (Acoustic radiation force impulse) lanceret. Med denne teknik kombineres ultralydsbilleddannelse med måling af elasticiteten i levervævet på nogenlunde tilsvarende vis som ved fibroskanning.

Studiet vil gøre det muligt at sammenligne de tre forskellige teknikker i forhold hvor de gode de er hver i sær og måske i kombination er til at undersøge leveren, således ar man kan sikre sig at patienter med kronisk hepatitis i Danmark får tilbudt et ambulant kontrol program af bedste kvalitet.

Peter Leutscher 

Skriv en kommentarHepatitis B og C Spørgsmål og lægernes svar

Hepatitis B og C Spørgsmål og lægernes svarNy 2013 udgave er på vej!
Mange smittede er allerede i behandling, og flere vil få tilbuddet de kommende år. Vi har derfor skønnet, at der blandt patienter og ikke mindst deres pårørende er et behov for en let tilgængelig oversigt med de nyeste oplysninger om sygdommene, deres smitteveje, fore...
Læs mere >>

Kronisk hepatitis B og C- kan behandles/helbredes

Kronisk hepatitis B og C- kan behandles/helbredesNy 2013 udgave på vej!
Kronisk hepatitis B og C er langsomt snigende sygdomme der sjældent giver symptomer før der er udviklet cirrose. Mange er derfor ikke klar over de har en af disse sygdomme. Begge sygdomme har hos en del af de smittede en alvorlig prognose med risiko for udvikling af cirr...
Læs mere >>

Kontakt os: