Patient_Udtalelser_SjettePatient_Udtalelser_FørstePatient_Udtalelser_AndenPatient_Udtalelser_TrediePatient_Udtalelser_FjerdePatient_Udtalelser_Femte
 1 kommentar 

Test for hepatitis - bedst at være på den sikre side

CDC_Baby_Boom_Hepatitis_C_Test_Formindsket

Dystre prognostiske tal for forekomst af alvorlige leverkomplikationer blandt personer med ikke-diagnosticeret hepatitis C-virus (HCV) infektion har foranlediget det amerikanske sundhedsinsitut, CDC, til at anbefale at alle amerikanere født i perioden 1945 - 1965, den såkaldte babyboom-generation, bliver HCV-testet i hvert fald én gang i deres liv.

Seneste opgørelse for forekomst af kronisk hepatitis C-virus (HCV) i USA har vist, at 2 millioner personer tilhørende babyboom-generationen er ramt af infektionen. Babyboom-generationen er en populær betegnelse for de personer, som blev født efter anden verdenskrig i perioden 1945 - 1965.

Sundhedsmyndighederne har estimeret at i alt 2,5 millioner er HCV-smittede og således udgør netop babyboom-generationen en særlig gruppe med høj HCV-forekomst. Og det i en sådan grad, at CDC ( Centers for Disease Control and Prevention), har iværksat en HCV-screeningskampagne blandt amerikanere født i 1945 og frem til 1965.

Mange af de HCV-positive personer er smittet gennem (kortvarigt/længerevarende) stof iv-misbrug i ungdomsårene strækkende sig i perioden fra halvfjerdserne og helt frem til det seneste årti.

En stor del, måske mere end 50%, ved sig ikke smittet, som det ligeledes er tilfældet i Danmark, og har derfor gået med en ikke-diagnosticeret HCV-infektion igennnem en længere årrække.

Over tid kan der så være tilkommet betydelige arvævsforandringer i leveren med udvikling af skrumpelever (cirrose) som følge. Og med skrumpelever opstår der en betydelig risiko for andre komplicerende leverlidelser, herunder begrænset leverfunktion, og dermed nedsat livskvalitet, samt udvikling af leverkræft (HCC, hepatocellulært carcinom).

Det er opgjort, at mere 15 000 HCV-positive amerikanere hvert år dør af hepatitisrelaterede leverproblemer, hvilket er flere end personer, som dør af HIV-/AIDS-relateret sygdomme (ca. 12 000). CDC har beregnet, at man med HCV-testkampagnen vil have mulighed for at finde næsten 1 000 000 personer med ikke tidligere erkendt HCV-infektionen. En stor del af disse personer vil kunne hjælpes med kontrol og behandling, herunder anti-HCV-behandling og anden lever-understøttende behandling, som kan mindske risiko for udvikling af leverkomplikationer og relateret død.

Som så ofte er USA foregangsland inden for sundhedsfremmende tiltag.

Måske den amerikanske HCV-testkampagne kunne virke som inspiration for Sundhedstyrelsen i forhold til det umiddelbart udregnede HCV-mørketal på 10-15 000 personer i Danmark. Et mørketal angiver antal personer, som ikke er diagnosticeret med en given sygdom/infektion. Tilsvarende mørketal i Danmark for hepatitis B-virus (HBV) og HIV beregnet til henholdsvis til 5 000 personer og 1 000 personer.

Måske var tiden moden til at udforme en samlet national HCV-, HBV- og HIV-testkampagne i Danmark, hvor målsætningen, at man som voksen i Danmark i alderen 18 - 70 år, og uafhængigt ethnicitet, farve, seksualitet og risikoadfærd, i hvertfald én gang i sit liv burde blive pakke-testet for de tre virus.

Komplet CDC rapport er til gængelig under Links.

Peter Leutscher 

Søren   23-04-2014 kl. 11:32

Hvordan er det nu det er?
Hvis man har mistanke om, at man er smittet med Hepatitis, hvad gør man så?
Eller hvis man blot ønsker lige at få afklaret helt tydeligt, at man ikke er smittet?
Skal man på sygehus eller går man bare til egen læge og koster det noget?
Kan man være anonym?

 

Skriv en kommentarHepatitis B og C Spørgsmål og lægernes svar

Hepatitis B og C Spørgsmål og lægernes svarNy 2013 udgave er på vej!
Mange smittede er allerede i behandling, og flere vil få tilbuddet de kommende år. Vi har derfor skønnet, at der blandt patienter og ikke mindst deres pårørende er et behov for en let tilgængelig oversigt med de nyeste oplysninger om sygdommene, deres smitteveje, fore...
Læs mere >>

Kronisk hepatitis B og C- kan behandles/helbredes

Kronisk hepatitis B og C- kan behandles/helbredesNy 2013 udgave på vej!
Kronisk hepatitis B og C er langsomt snigende sygdomme der sjældent giver symptomer før der er udviklet cirrose. Mange er derfor ikke klar over de har en af disse sygdomme. Begge sygdomme har hos en del af de smittede en alvorlig prognose med risiko for udvikling af cirr...
Læs mere >>

Kontakt os: